Friday, 1 November 2013

Burasa oh burasa..

assalamualaikum semua..

Tengah online tiba-tiba teringat dengan masakan tradisi keluarga yang wajib ada,
 terutamanya masa hari raya.. Tentulah BURASA. kalau semua nak tahu, burasa ni ada dua jenis.. ada burasa nasi dan ada burasa pulut.. kali ni nak share cara buat burasa pulut..
nak tahu macamana?? Jom tengok kat: bawah..

bahan - bahannya :
Beras pulut (2 kg)
santan (2 cawan)
daun pisang (untuk membungkus)
tali rapia (untuk mengikat)

cara - cara membuat :
kukus beras pulut selama 40 minit.. 
setelah agak masak, keluarkan dan gaul dengan santan..
kemudian, bentuk / lenyekkan dalam bekas berbentuk bulat (potongan buluh berdiameter 5 cm, tinggi 3 cm)
kemudian bungkus dengan daun pisang,, (biasanya pulut tersebut akan dibungkus dalam bilangan 6 / 7 untuk 1 bungkusan..tapi ikut selera ^^)
rebus burasa selama 6 - 8 jam

selamat mencuba.. (^_^)

No comments:

Post a Comment